Jan 9, 2011

Vaksin untuk kaki botol berhenti minum arak

Kongsi
Para penyelidik telah menemui satu penyelesaian untuk membantu penagih arak (kaki botol) agar berhenti daripada meminum arak, dengan memberikan satu rasa pening yang dahsyat selepas seseorang individu itu mengambil beberapa teguk minuman keras.

Para penyelidik dari Chile mendakwa ianya berfungsi melalui neutralisasi sekumpulan enzim yang berperanan di dalam penguraian molekul alkohol.

Kumpulan enzim ini dinamakan sebagai aldehyde dehydrogenase yang berfungsi di dalam memberikan toleransi kepada peminum arak.

Dianggarkan sekitar 20 peratus populasi di Asia yang tidak memiliki enzim jenis ini dan ia menjelaskan mengapa kebanyakkan mereka mengalami "tindak balas yang kuat justeru itu tidak digalakkan untuk mengambil alkohol" menurut ketua penyelidik Juan Asenio, daripada Fakulti Sains dan Matematik sebuah universiti di Chile.

Vaksin itu dipercayai akan menyebabkan degupan jantung yang lebih kencang, peluh, dan perasaan tidak tenteram secara amnya.

"Dengan pengambilan vaksin ini akan mengakibatkan, keinginan untuk mengambil alkohol menurun dengan kadar yang sangat berkesan, terima kasih di atas tindak balas ini" Kata Mr Asenjo.

Penyelidik telah berjaya menjalankan ujian vaksin tersebut ke atas tikus yang sangat bergantung kepada alkohol, dan mendapati vaksin ini berjaya menurunkan pengambilan alkohol sehingga pada kadar separuh.


Laporan asal: Daily Mail

4 comments:

  1. Salam..
    Boleh tak saya nak dapatkan code jumlah online mcm blog tuan dibawah..??
    Sebelum ni saya ada ambik code mcm tu di http://whos.amung.us tapi bila saya paste dalam blog html saya,dia jadi tak center..

    ReplyDelete
  2. Nape tak update blog lagi.... lame dah tggu...huhuhu

    ReplyDelete
  3. mane admin blog ni,.. lama sgt dah xupdet ,.. info menarik,...semoga di dalam keadaan aman sentosa,di dunia mahupun akhirat

    ReplyDelete

test